Inflation och vitkål
Jag gillar blomkål och vitkål, och använder dem ofta i min matlagning. Hösten brukar vara säsong för dessa nyttiga grönsaker.
Men den här hösten är den för dyr för en fattigpensionär.
Priset på vitkål har ökat med 98 procent på ett år. I
butikerna kostar vitkålen allt mellan 20 och 40 kronor per
kilo.
I SCB:s kategori vitkål, ingår ett 70-tal olika varor, hel och delad vitkål,
strimlad vitkål i påse, svenskodlad liksom importerad och ekologisk.
Det som gjort vitkålen dyrare är ökade kostnader för producenterna. Priserna på
diesel, gödsel, el, emballage, löner till personal, transporter,
bekämpningsmedel har ökat. Därtill kommer att kostnader för avskrivningar för lager,
amorteringar och räntor.
Odlarna får runt åtta kronor per kilo för sin vitkål. I fjol fick de fyra
kronor.
Och vanligtvis importerar vi stora volymer billig tysk vitkål till Sverige, men
inte i år på grund av torka i Tyskland.
Så vem tar resten av höjningen?
Handlarna säger att de inte lägger på mer än nödvändigt på priserna. De har ju
också omkostnader.
Inflationen påverkar bland annat Riksbankens ränta, och
när den är högre än vad som kan accepteras höjer Riksbanken sin styrränta. Vilket
leder till högre kostnader för producenterna.
Man får helt enkelt avstå
från kåldolmar, kålpudding, kålsoppa, vitkålsstuvning, coleslaw, får i kål, pizzasallad,
nasigoreng och många andra rätter.
Men det är ju en skitsak om man tänker på att 828 miljoner människor i världen idag lever i hunger.
Inflationen inifrån: ”Nu är priset åt det rätta hållet”, SvD 221123
Hungern ökar i världen,Omvärlden
Konsumentprisindex (KPI)
efter produktgrupp, SCB
Kommentarer
Skicka en kommentar